Gezellig samen vreemdgaan
Volkskrant Magazine 21 oktober 2006

Partnerruil klinkt belegen, swingen een stuk moderner. En het verschil is dat, mede door internet, de beoefenaars snel in aantal stijgen. Over full swap, sandwichen en de swingstatus. 


Aanbellen, dat blijft spannend. Je weet toch nooit hoe het stel er in werkelijkheid uitziet: de foto’s kunnen wel vijf jaar oud zijn, gephotoshopt of anderszins opgeleukt. Vaak checken Martijn (37, bladmanager) en Rosalie (36, accountant bij een groot bedrijf) dan ook het adres op funda.nl. Even kijken wat voor buurt het is. Al kun je dan nog steeds voor verrassingen komen te staan. Hun allereerste afspraak was in Almere-Buiten, dat was op zich al een teken. Maar er lagen mooie huizen in de buurt. De foto’s, oké, die zeiden ook wel iets. Smakeloos, veel lak en leer. Beginnersfout, zeggen ze nu. Die middag was er al even telefonisch contact geweest met het stel. Wat ze aanmoest, had Rosalie gevraagd. ‘Ach, kind, doe maar iets aan waar je je lekker in voelt,’ had mevrouw gezegd. ‘En neem een paar spannende pakjes mee.’
In spijkerbroek en witte gympen – ‘We willen gewoon onszelf blijven’ – belden ze aan bij de kleine tussenwoning. Via het glas in de voordeur zagen ze witte plavuizen liggen. Een man deed open, beduidend ouder dan op de foto. Hij droeg een leren broek en daarboven spande een wit overhemd om zijn buik. ‘Kom binnen,’ riep hij uitnodigend en zoende Rosalie bij het passeren vol op haar mond.  In de woonkamer trippelde zijn vrouw in negligé naar de keuken, op de voet gevolgd door twee kleine keffertjes. ‘Even de hondjes eten geven hoor,’ riep ze verontschuldigend en verdween uit het zicht. Plastic lamellen bedekten de ramen, voor de wit leren bank lag een perzich tapijt en aan de muur hing een groot breedbeeldscherm. Met Studio Sport op. Zonder geluid, via de luidsprekers weerklonk trance. ‘Trèns, om alvast in de stemming te komen,’ verduidelijkte meneer en gebaarde dat ze moesten gaan zitten. Zijn vrouw kwam terug uit de keuken met twee kommen tomatensoep die ze op de tafel voor de tv zette. Het stel boog voorover, richtte zich op Studio Sport en begon te lepelen. ‘We eten nog wel even de soep hoor,’ zei de vrouw tussen twee happen door.
‘Dat was het moment dat we Almere voorgoed de rug toekeerden,’ zegt Rosalie. Het stel in verbijstering achterlatend, de lepel nog in de hand. ‘”Dit hebben we nog nooit meegemaakt!”’ riepen ze nog.

Martijn en Rosalie zijn swingers. Swingers zijn stellen die met andere stellen seks hebben. Van vreemdgaan is geen sprake want alles gebeurt met wederzijdse toestemming en goedkeuring. Partnerruil is natuurlijk zo oud als de weg naar Rome, nieuw is dat stellen elkaar via internet vinden, wat een stuk makkelijker gaat dan vroeger de contactadvertenties in het NVSH-blad. Er zijn een aantal sites waar swingers elkaar treffen. www.sdc.com is de grootste, gevolgd door www.swingersnederland.nl en www.chatgirl.nl. Daarnaast ontmoeten swingers elkaar in parenclubs en op erotische feesten. Hoeveel swingers er in Nederland zijn is moeilijk te zeggen, swingers staan vaak bij meerdere sites en clubs tegelijk ingeschreven, maar het aantal wordt voorzichtig geschat op 30.000. En dat aantal is snel groeiende, merken Martijn en Kiki, die anderhalf jaar geleden de site www.swingersnederland.nl oprichtten uit persoonlijke onvrede met www.sdc.nl. ‘Teveel kliekvorming.’ Elke maand melden zich zo’n 150 leden en dan is Swingers Nederland met zijn 1700 leden in vergelijking met het wereldwijde SDC (13.000 Nederlandse stellen) nog klein. Peter en Kiki monitoren hun site goed. Hebben van te voren telefonisch contact met iedereen die zich in wil schrijven, controleren naam en adresgegevens, dit om fakers te weren en de privacy van de leden te beschermen. De meeste swingers zijn tussen de 35 en 45 jaar, weten ze, en ze komen uit alle lagen van de bevolking. ‘Er zitten vuilnismannen tussen, directeuren van grote bedrijven en bekende Nederlanders. Maar voornamelijk zijn het ondernemers, net als wij. Verder zijn de meeste swingers al een keer gescheiden en hebben kinderen uit hun vorige relatie. Het zijn veelal weekendouders. Het ene weekend wel de kinderen, het andere weekend niet, zo hebben ze gelegenheid te doen wat ze doen.’

Anderhalf jaar kennen Martijn en Rosalie elkaar nu. Beide gescheiden, beide een kind. Ze hebben elkaar ontmoet via een datingsite. Na wat emails heen en weer en een telefoongesprek besloten ze af te spreken in het Amsterdamse Bos. Het was liefde op het eerste gezicht. Martijn: ‘We hebben anderhalf uur zitten zoenen.’ Wel gaven ze direct aan elkaar toe niet monogaam te zijn, en, alsof ze het in elkaar herkenden, liefhebber te zijn van partnerruil en parenclubs. Want als je dan toch niet monogaam bent, kun je er beter samen van genieten. ‘Rosalie en ik gingen met onze vorige partners regelmatig naar de parenclub, Fun 4 Two in Moordrecht, maar bij allebei kwam dat meer van ons uit dan van onze partners,’ zegt Martijn.
Iets wat je vaker ziet bij parenclubs. In parenclubs komen de beginners. Meestal is een van de twee nieuwsgierig en gaat de ander mee. Een parenclub is anoniem, je kunt rustig rondkijken en hoeft niet per se mee te doen. ‘En dan nog is het vaak huilen geblazen,’ zegt Rosalie. ‘Het is natuurlijk ook wat als je al jaren een relatie hebt en je ziet je man opeens met een andere vrouw zoenen.’ 
Zelf hebben ze er geen moeite mee hun partner met een ander te zien. ‘Ik geniet ervan als hij het fijn heeft,’ zegt Rosalie. Al zijn er natuurlijk wel eens moeilijke momenten. Zoals de allereerste keer dat ze samen uitgingen, naar een parenclub in België. Rosalie had op de dansvloer meteen beet met een Frans stel. Zoenen met de vrouw, de Fransman stak zijn hand in haar broek. Martijn stond erbij en keek ernaar. Al snel ging het drietal naar boven. Martijn: ‘Tegen de tijd dat ik bovenkwam met de drankjes, was die vent in haar mond klaargekomen en had ze nog doorgeslikt ook!’
In hun smaakvol ingerichte woonkamer in een mooie wijk van Amersfoort zijn Martijn en Rosalie maar wat graag bereid een rondleiding te geven door de site die zij altijd bezoeken: www.sdc.com. Terwijl Rosalie koffie zet in de keuken, zet Martijn de laptop aan. Even inloggen… Ah, daar zullen we ze hebben. Snel bladert Martijn door de foto’s die bij hun profiel staan. Rosalie op vakantie, Rosalie aan de rand van het zwembad in bikini, Rosalie naakt op bed terwijl ze haar borsten vasthoudt (Rosalie steekt haar hoofd om de hoek en zegt: ‘Leuk hè?’) en een foto van Martijn achter het stuur van de auto.
De eerste keer het profiel opstellen is nog een hele klus. Allereerst moet de swingstatus worden ingevuld. Zo kun je full swap zijn (volledige partnerruil, alles mag – en dit kan in dezelfde ruimte of achter gesloten deuren) of soft swap (alleen aanraken en oraal), ben je hetero- of bi-seksueel (de vrouwen allemaal), je geeft aan waar je naar op zoek bent, hoe belangrijk uiterlijk voor je is (niet, een beetje, erg), intelligentie (Martijn: ‘Mensen die dit niet belangrijk vinden doen het met iedereen’) en hoe je figuur is (lekker slank, paar extra kilo’s, mollig, gehandicapt, vertel je later).
Rechts bovenin: hun vrienden, de stellen met wie ze het regelmatig doen. Dit is bijvoorbeeld een leuk stel dat vlak in de buurt woont, wijst Martijn aan. Een olijke man met dito vrouw, zeker niet onaantrekkelijk, lacht vriendelijk in de camera. Ze hebben een enorme rij foto’s, die allengs minder vriendelijk van karakter worden. ‘Deze mensen zijn best wel vrienden aan het worden,’ zegt Martijn, alhoewel er laatst even een lastig moment was toen Rosalie gesandwiched wilde worden (ook wel een dp’tje: één vaginaal, één anaal) en dat niet lukte en Rosalie doodleuk met die ander doorging. En niet vijf minuten, ook niet tien minuten, nee, de tijd werd gewoon vergeten. Martijn: ‘En niet een keer opkijken hè, dat doet dan het meest pijn. Dat je niet eens even checkt: ben jij nog wel oké hiermee?’
Maar dat zijn incidenten.
Waar let je op bij het uitzoeken van een stel? ‘Op de lengte,’ zegt Rosalie meteen. Zelf is ze niet zo lang en ze wil niet geïntimideerd worden door een grote vrouw. Verder zijn de foto’s belangrijk – ‘Staan ze er met hun gezicht op, geen vleeswaren op de eerste foto, niet ordinair’ – en scannen ze op trefwoorden. Daar hebben ze zelf ook goed over nagedacht, want je haalt natuurlijk een heel ander publiek binnen als je schrijft ‘lekker geil’, dan als je interessegebieden als Toscane, lekkere wijn, buffel mozarella en polo’s van Ralph Lauren noemt. Ze hebben wel moeten leren hoor, wat werkt. In het begin hadden ze nauwelijks foto’s, dan krijg je geen respons. Toen alleen van haar – daar kwamen alleen de haantjes op af. Uiteindelijk stelden ze een serie foto’s samen van vakantiekiekjes afgewisseld met wat licht erotische foto’s van haar op bed in een niet al te spannend setje. “We houden niet van stoeipakjes en tierelantijen.” Daarom valt een groot deel van de stellen dat zich aanbiedt al af. Het is voornamelijk lak, leer en synthetische niemendalletjes dat de klok slaat. Soms geposeerd tegen een motor, dan weer biedt de Lundia-kast een prima achtergrond. Een enkele grapjas toont de penis van de man gehuld in een broodje met sla. Vrouw hapt verlekkerd toe. Mocht je toch nog twijfelen dan bieden de validaties uitkomst: korte recensies van stellen die de vruchten al hebben mogen proeven. Martijn en Rosalie scoren een dikke tien voor daadkracht, ze zijn spontaan en sexy, eigenlijk schieten woorden tekort om deze nieuwe vriendjes te beschrijven.
Bladerend door hun profiel zou je er toch niet aan moeten denken dat de moeders op school je zo zagen. Daar is Rosalie niet bang voor. Iedereen die op deze site komt, doet het zelf ook. Je moet namelijk volwaardig lid worden van de club en een eigen profiel aanmaken om rond te mogen neuzen. € 19,95 per maand kost een abonnement, of  € 99,95 per jaar. Dat moet het kaf van het koren scheiden.

Wij vinden ook in leuke gevallen de weg naar de apotheek. Dat is de code voor: wij gebruiken drugs. Een overbodige toevoeging, want bijna iedereen gebruikt drugs. Ze zijn in nog geen huis geweest waar niet een ruime voorraad GHB (oorspronkelijk een narcosemiddel dat in de juiste dosering en in de juiste omstandigheden libidoverhogend werkt) en xtc aanwezig was. Zelf hebben ze een klein, plastic geruit tasje van Kitch Kitchen ingeruimd als huisapotheek: GHB, xtc-pillen en viagra. Soms loopt het drugsgebruik de spuigaten uit. Zeker op privé-feesten waar een aantal stellen samenkomt bij iemand thuis of een gehuurde plek zoals een schuur of een kasteel. Op dat soort feesten is er vaak één de bob: die houdt in een logboek wat er geconsumeerd wordt. Zeker bij GHB, dat met injectienaalden in de drankjes wordt gespoten, is het van belang de precieze hoeveelheid en tijd van inname te noteren. Maar gewoon, in een twee op twee-situatie, kunnen ze er ook wat van. Zo hadden ze pas geleden in de auto al een halfje genomen voordat ze bij een stel aankwamen. In het bubbelbad waar de feestvreugde begon werd er nog een pilletje ingeknald, na het badderen maakte de heer des huizes een GHB-drankje klaar, waarna er poppers op tafel kwamen, gevolgd door een snuifje coke en een viagraatje voor de heren. Om de merchendise werkende te houden. ‘En die mensen hadden gewoon hun kind boven liggen slapen!” roept Martijn uit. “Onverantwoord!’
Seksuologe Hannie van Rijsingen, gespecialiseerd in seksverslaving en auteur van het boek Seks, alles of niets, merkt in haar praktijk dat het aantal mensen dat problemen krijgt door swingen toeneemt. Het is net als in de jaren ’60 en ’70, zegt ze, toen de NVSH bijeenkomsten organiseerde voor mensen die behoefte hadden aan meer dan seks met alleen de eigen partner. Eigenlijk de voorloper van de parenclubs. In die tijd had je ook het fenomeen sleutelclubs, waarbij mensen hun sleutelbos in het midden gooiden, graaiden en meegingen met degene van wie ze de sleutel hadden getrokken. Ook toen ging dit meer van de mannen uit en kregen de vrouwen er problemen mee. Omdat ze zich buitengesloten voelden, jaloers werden, omdat ze het gewoon eigenlijk niet wilden. Dat zie ik nu ook in de swingerswereld gebeuren.’
Van Rijsingen ziet veel stellen kapot gaan aan het swingen. Voor een korte periode, ja, dan kan het net de impuls geven die het ingedutte seksleven nodig heeft. De vrouw voelt zich weer aantrekkelijk door de aandacht die ze van andere mannen krijgt, en de man ziet dat zijn vrouw nog steeds aantrekkelijk wordt gevonden. Van daaruit kunnen ze de relatie samen verder uitdiepen. Maar ze gelooft er helemaal niets van dat swingen op de langere termijn heilzaam werkt voor de relatie. Niet in de laatste plaats doordat er zoveel drugs bij gebruikt worden. ‘Laatst had ik nog een vrouw in de praktijk, die letterlijk zei: “Ik ga er lichamelijk en geestelijk aan kapot.” Haar man wilde het ieder weekend, ieder weekend met drugs, en het werd elke week gekker en wilder. Ze had het idee dat het niet meer anders kon. Dat stel is uit elkaar gegaan omdat hij dat leven niet wilde opgeven.’

Een levensstijl, dat is wat swingen voor Ron Maas en zijn vriendin Natasja Bakker (allebei bijna 50 – ze swingen onder de naam Dynamiek) is. Het is dan ook de titel van hun onlangs verschenen boek: Swingen, een lifestyle. Een soort how to do-boek voor beginnende swingers. In eigen beheer uitgegeven, zonder merkbare interventie van een redacteur. Maas merkte dat veel stellen die nieuwsgierig zijn naar partnerruil niet weten hoe ze dat aan moeten pakken en wat ze kunnen verwachten en besloot zijn vijftien jaar lange ervaring op schrift te stellen. Met zijn vorige vrouw deed Maas al aan partnerruil en toen hij vijf jaar geleden Natasja ontmoette was zij er ook wel voor in. Dus gingen ze een keer naar de parenclub en nog een keer en na drie keer kreeg Natasja de smaak te pakken. Inmiddels hebben ze het beginnercircuit, wat de parenclub toch wel is, achter zich gelaten en spreken ze vooral met mensen thuis af omdat je dan toch diepgaandere gesprekken krijgt. Er zijn zelfs hele close vriendschappen uit geboren, veel warmer dan met vrienden met wie ze niet swingen.
Voordat je begint met swingen moet je goede afspraken maken, waarschuwt Maas. ‘Je moet duidelijk hebben waarom je dit gaat doen, dat het niet uit een gemis voortkomt. Als je relatie of seksleven al slecht is, wordt het hier echt niet beter van. We komen wel eens stellen tegen waarvan de vrouw zich meteen op mij werpt en dan hoor ik later van Natasja dat die man er niks van bakt. Tja, dat los je op deze manier niet op.’ Nee, het moet iets extra’s zijn, een toevoeging op een al goede relatie en een goed seksleven. ‘Je moet samen in balans zijn, niet jaloers en elkaar wat gunnen. En evalueren hè, elke keer weer, wij doen dat na afloop in de auto. Wat ging er goed, wat minder, zijn we er allebei nog oké mee? We hebben ook een teken voor als een van de twee ergens een probleem mee heeft. Dan knijpen we twee keer in elkaars voet en houden we onmiddellijk op. Nou ja, binnen de normale fatsoensgrenzen hè. Je rondt wel even netjes af.’

Hester (38) en Tom (42) uit Utrecht kennen Ron en Natasja, oftewel Dynamiek wel. Ja, dat zijn hele bekenden in de swingerswereld. Niet hun mensen, uit Almere komen ze. Man in leren broek, witte plavuizen, ze zijn er zelfs bij weggegaan. ‘Toen zeiden ze nog: “Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”’
Het is een kleine wereld: Ron en Natasja zijn het tomatensoepstel. ‘Zij zijn van de stapelfeestjes,’ weet Hester. ‘Laten ze acht stellen komen, een paar matrassen op de vloer en dan gaan. En die Natasja bedenkt de meest vreselijke spelletjes. Moeten de mannen op een rij staan, van boven bedekt, en dan gaan de vrouwen op hun hurken het rijtje langs om aan de hand van het geslacht te raden wie hun man is. Nee hoor, niks voor ons.’
Ze daten sowieso niet meer met mensen die ze niet kennen. Natasja: ‘Daar werd ik helemaal hyper van. Afwachten wat er komt. En mensen sturen altijd hun meest voordelige foto.’ Nee, zij ontmoeten hun stellen in parenclub Fun 4 Two of op erotische feesten in Club Organza in Breukelen en Fata Morgana in Muiden, waar ze in eerste instantie echt naartoe gaan om te dansen – het zijn muziekliefhebbers. Klikt het, dan wisselen ze profielnamen uit en chatten wat via de MSN. Pas daarna maken ze eventueel een afspraak. En dan is het eerst lekker een wijntje, een hapje en wat gezelligheid. En dan een pilletje en de matrassen op de vloer.
Kwestie van voortschrijdend inzicht, ze hebben wel moeten leren wat voor hen werkt en dat is gepaard gegaan met een hoop tijd, tranen en ellende. Zo moest Hester er in het begin niet veel van hebben, het was Tom die de stoute schoenen aantrok. Daarvoor al. Tom ging vreemd en dat was aan het licht gekomen. ‘Maar ja, wat wil je ook,’ werpt hij tegen. ‘Zo’n moeke van drie kinderen is toch totaal niet meer interessant?’ Hij stimuleerde Hester ook uit te gaan, eens te zoenen met een andere vent, kijken wat er van kwam. En zo kwam het dat ze samen een man oppikten uit de discotheek die wel in was voor een trio maar eenmaal thuis zo dronken bleek dat hij weinig meer tot stand bracht. Tom: ‘Toen hebben we een showtje voor hem opgevoerd. En kwamen we erachter hoe heerlijk we het vinden als andere mensen kijken. Noem het exhibitionisme.’
De eerste keer dat ze een stel op bezoek hadden, ging Tom helemaal op in die vrouw, terwijl Hester niks had met die man. Niet eerlijk. En hij keek haar niet eens meer aan, zozeer ging hij op in zijn spel. Dagen hebben ze daarover geëvalueerd, aan de keukentafel. Hester: ‘Daar zijn heel wat Senseootjes doorheen gegaan.’ Het valt sowieso een beetje tegen, wat de mannen over het algemeen presteren. Kijk Tom is een viriele man, die laat al die vrouwen alle hoeken van de kamer zien, maar Hester wordt voornamelijk erotisch gemasseerd. Terwijl zij ook wel eens flink gepakt wil worden.
Veel stellen in de swingerswereld hebben relatieproblemen, vinden Hester en Tom. Kijk, zij zijn inmiddels zo doorgeëvalueerd dat ze dat soort dingen op kilometers afstand ruiken. Niet praten, niet geïnteresseerd in elkaar, geen respect voor elkaar... Dat is bij hen inmiddels wel anders. Zij zijn helemaal samen nu. Echt samen. Zo samen zijn ze in al die vijftien jaar dat ze bij elkaar zijn nog niet geweest. ‘En het mooie is,’ zegt Hester. ‘Sinds we dit doen gaat Tom helemaal niet meer vreemd!’