Artikelen

Steun de podcast en doneer!

Podcast We zijn toch niet gek?

De podcast ‘We zijn toch niet gek?’ zou aanvankelijk uit vijf afleveringen bestaan. Ik wilde vrouwen bewust maken van overgangsklachten, mogelijke oplossingen en ik wilde het hebben over bio-identieke hormoonsuppletie en de preventieve werking die het heeft op osteoporose, hart- en vaatzieken en de ontwikkeling van dementie. Inmiddels heb ik de twintigste aflevering afgerond.

Want wat gebeurde er in die vijf afleveringen? Ik raakte bezeten van het onderwerp en kwam erachter dat er nog zoveel meer te vertellen was. Dit móest iedere vrouw simpelweg weten, en eigenlijk iedere arts ook. Hormoonsuppletie heeft twintig jaar in het verdomhoekje gezeten, door een verkeerd geïnterpreteerde WHI-studie, met alle gevolgen van dien voor vrouwengezondheid. Want het onderwerp werd uit de studie geneeskunde gehaald én uit de specialisatie tot huisarts en gynaecoloog. Het gros van de artsen weet niet dat de rol van geslachtshormonen zoveel verder rijkt dan reproductie.

Ik ben erin gedoken en volg de wetenschap en bepaalde specialisten nauwkeurig, ik doe mijn eigen onderzoek en leg verbanden waar nog niet vaak naar is gekeken. De meeste wetenschappers en specialisten zitten vast op hun eigen eilandje. Maar hormonen hebben functies in ons gehele lichaam, en bij een tekort aan hormonen kun je dan ook last krijgen door je hele lichaam. Zijn jouw neuronen gevoelig voor hormoonschommelingen dan kun je echt psychische problemen krijgen als oestrogeen en progesteron gaan dalen en schommelen. Met name oestrogeen is zeer belangrijk voor psychische gezondheid

En dus ga ik verder en interview ik iedere keer weer een andere specialist op een bepaald deelgebied, of een ervaringsdeskundige. Ik onderhoud de community van vrouwen die hier ook meer van willen weten én ik houd op https://suzannerethans.substack.com/ mijn archief bij vol achtergrondartikelen, research en wetenschappelijke onderzoeken. Dat kost veel tijd en energie. Ik krijg hier niet voor betaald, ik doe dit uit innerlijke noodzaak. Omdat ik erachter kwam dat álles waar ik de afgelopen tien, vijftien jaar tegenaan gelopen ben en waarvoor ik diverse medicatie heb geslikt, eigenlijk komt door oestrogeen- en progesterongebrek.

Wil je me steunen? Dolgraag. Want des te langer en intensiever kan ik door met mijn speurtocht en het informeren van andere vrouwen. Het is nodig. Klik op de zwarte betaalknop hieronder. Mijn dank is groot!!

Mijn gekozen waardering € -