Artikelen

We zijn toch niet gek? Afl 3 ~ ADHD, brainfog en de overgang

Podcast 'We zijn toch niet gek?'

Vrouwen met ADHD hebben drie keer zoveel kans op postnatale depressie, PMS- en overgangsklachten. En ook drie keer zo zwaar. Ze zijn prikkelbaar, hebben geen controle meer over hun stemming, waardoor ze vastlopen in hun werk en thuis. In de overgang gaan ze onderuit omdat het ze niet meer lukt de ballen omhoog te houden. Door alle stress die dit met zich meebrengt, vaak een leven lang, hebben ze ook een veel grotere kans op hart- en vaatziekten. Maar liefst 35% van de vrouwen die bij de HeartLife Klinieken met hartklachten loopt, heeft ADHD. Suzanne Rethans gaat er in de derde aflevering van ‘We zijn toch niet gek?’ over in gesprek met psychiater Sandra Kooij en ADHD-er en Saar-journalist Maike Jeuken.

We hebben het onder andere over een ADHD-medicijn dat mij in één klap van mijn brainfog afhielp. De klachten van brainfog, niet kunnen concentreren, focussen, overzicht houden en taken uitvoeren, lijken precies op die van ADHD. En uit onderzoek van Neill Epperson, M.D. blijkt dat lisdexamfetamine (Elvanse) vrouwen in de overgang zonder ADHD net zo goed helpt als vrouwen met ADHD. Nogal revolutionair, zegt ook Sandra Kooij in deze uitzending. Maar: het onderzoek moet nog gepubliceerd worden, en dat proces duurt lang omdat het verzekeringstechnisch nogal wat implicaties heeft. Neill Epperson vindt het ook vreselijk frustrerend dat vrouwen, aan de top van hun carrière, nu uitvallen, omdat ze het niveau cognitief niet meer aankunnen. Dat is pas kapitaalvernietiging, als je het in cijfers uitdrukt. En dat, terwijl er een adequate oplossing is die direct kan helpen. Pas als het gepubliceerd is, kunnen ook huisartsen het voorschrijven. Wel stuurde ze me een ouder onderzoek uit 2015, waarin ongeveer hetzelfde staat.
https://lnkd.in/ea-zX-nB

De podcast ‘We zijn toch niet gek?’ is tot stand gekomen in samenwerking met het H3-netwerk en Saar Magazine, maar geheel met eigen middelen en vanuit innerlijke noodzaak. Die noodzaak komt met name naar voren in deze aflevering ‘ADHD, brainfog en de overgang’. Want het kost je nogal wat als ADHD niet herkend en behandeld wordt. Wil je steunen, druk dan vooral op de doneer-button!

Luister hier naar de podcast:

 

Mijn gekozen waardering € -