Artikelen

Bio-identieke hormoonsuppletie: van levensbelang

Podcast 'We zijn toch niet gek?'

Slechts 5% van de vrouwen in Nederland doet aan hormoonsuppletie in de overgang. Eerlijk is eerlijk: toen ik de samenwerking met het H3-netwerk aanging en met de research voor de podcast ‘We zijn toch niet gek?’ begon, dacht ik dat ik het deelonderwerp hormoonsuppletie het minst interessant zou vinden. Ik was vooral aangeslagen op iets anders. Dankzij de publicaties rondom het ontstaan van het netwerk had ik een oplossing gevonden voor het enige probleem waar ik zelf ontzettend veel last van had: brainfog. Het antwoord bleek een ADHD-medicijn (waarover meer in aflevering 3) dat alle mist in één keer wegvaagde. Dát moesten alle menopauzale vrouwen weten.

 

Little did I know. Omdat ik toch wel wilde ervaren waar ik over zou praten, startte ik een half jaar geleden met hormoonsuppletie. In het begin kun je verergering krijgen van klachten, zeker als je al een tijdje weinig oestrogeen hebt aangemaakt. Je hebt dan in verhouding veel receptoren op je cellen, een soort grijpvingertjes, die het beetje oestrogeen dat nog voorbijkomt snel binnenhalen. Begin je dan met oestrogeen toevoegen, dan krijg je al snel een overload, wat ook de reden is dat je met een lage dosis begint. Omdat het aantal receptoren een kwestie is van vraag en aanbod, neemt het snel af en stabiliseert het zich weer, waarna je de dosis weer iets op kunt hogen tot het voor jou ideale niveau. De juiste dosis is de dosis waarmee alle klachten voorbij zijn.

 

Gevoelens van angst, paniek en irritatie
Welnu: wat ik ervoer die eerste dagen was een mix aan gevoelens die ik herkende van mijn ergste PMS-tijd, vlak voor mijn veertigste. Angst, paniek, irritatie. Opgefokt, dat was ik, ik beet nog net je strot er niet af als je iets tegen me zei: laat me met rust! Dit was waarom ik aan de antidepressiva was gegaan: een fijn Tefal-laagje over mijn te strak afgestelde zenuwen. Had dat destijds ook te maken gehad met mijn hormonen en had ik dus vooral een stabilisatie nodig gehad in de oestrogeenspiegel die na je 35ste begint te schommelen en af te nemen? Was ik nu voor niks al jaren een antidepressivum aan het slikken dat weliswaar mijn redding was, maar toch ook een laagje legde over mijn levendigheid en enthousiasme?

 

Nagels zo hard als staal
Er vielen me meer dingen op: mijn nagels werden ineens zo hard als staal. Mijn haar begon voller te worden en mijn huid werd mooier, romiger. Ook had ik minder pijn in mijn gewrichten. Ik was steeds meer een oud wijf geworden, in de zin van dat als ik ’s ochtends opstond, ik mezelf eerst omhoog moest krikken, zo stijf was ik. Nu stapte ik uit bed meteen als een jonge hinde in het rond. Ik sliep beter en dieper, mijn stemming verbeterde, ik kreeg meer energie en er gebeurde nog iets: het hele vaginale milieu fleurde op. Al jaren heb ik regelmatig blaasontsteking. Vroeger sowieso altijd na de menstruatie, maar eigenlijk altijd als mijn weerstand wat laag is. Daarvoor heb ik antibiotica op herhaalrecept, en een voorraad in huis, omdat ik het vaak in het weekend krijg. Maar al die antibiotica doden ook de goede bacteriën waardoor de balans verstoord raakt. Goed, uit piëteit met de mannen die mogelijk meelezen wil ik niet al teveel in detail treden, maar iedere vrouw weet wat er dan gebeurt. Nu: zo fris en fruitig als een achttienjarige!

 

Goed voor brein, botten en bloedvaten
En nadat ik Dorenda van Dijken, de gynaecoloog en hormoonspecialist van het H3-netwerk, voor de podcast had geïnterviewd, was ik helemaal doordrongen van het belang van hormoonsuppletie en dat iedere vrouw dit moet weten. Zelfs als je geen overgangsklachten hebt (ik denk dat het waarschijnlijker is dat je ze niet herkent), móet je oestrogeen – en als je nog een baarmoeder hebt ook progesteron – toevoegen. Doe je dat niet, dan treedt na je laatste menstruatie onmiskenbaar de aftakeling in van brein, botten en bloedvaten. Alle ouderdomsziekten zijn bij vrouwen gerelateerd aan oestrogeentekort. Iedere cel in je lichaam heeft oestrogeenreceptoren. Met de nieuwe generatie hormoonsuppletie is er geen extra kans op borstkanker. Het beschermt wèl tegen dementie, osteoporose (botontkalking) en hart- en vaatziekten. Doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen. En daarbij verhoogt het in bijna alle gevallende kwaliteit van leven aanzienlijk. Je stemming, je slaap, je energieniveau: álles gaat erop vooruit.

 

Funest: het WHI-onderzoek uit 2002
Waarom we dit niet al veel langer weten en doen? In de jaren negentig gebruikten veel meer vrouwen hormoonsuppletie. Tot in 2002 de resultaten van een langdurige Women’s Health Initiative-studie bekend werden en hormoonsuppletie in verband werd gebracht met een verhoog risico op trombose en borstkanker. Wereldwijd stopten vrouwen massaal met hun hormoonsuppletie en verder onderzoek werd gestaakt. Terwijl er van alles mis was met het onderzoek. Niet alleen was er een andere opzet, er werd gekeken wat hormoonsuppletie kon doen voor echt oudere vrouwen (gemiddeld 68 jaar) met onderliggende gebreken als obesitas, er werd ook gebruik gemaakt van een veel zwaarder en synthetisch hormoonpreparaat dat in Europa nooit op de markt is geweest, en de vrouwen waren niet gescreend op roken en alcoholgebruik, iets wat de kans op borstkanker sowieso al aanzienlijk vergroot. Kortom: de resultaten van toen hebben niets te maken met de bio-identieke hormoonsuppletie die nu in zwang is, die geen verhoogd risico geven op trombose en borstkanker, sterker nog: het risico op borstkanker wordt zelfs verkleind.

 

Onwetendheid bij huisartsen
Dan is er nog één obstakel te overwinnen voordat we massaal aan de hormonen kunnen die ons onze gezondheid en in sommige gevallen ons werkende leven teruggeven: de huisarts. Huisartsen zijn de poortwachter van deze verzekerde zorg, maar stellen zich regelmatig op als bewaker van een Russische goelag. Een gebrek aan kennis is de oorzaak, wat ze niet helemaal aangerekend kan worden, het is nauwelijks een onderwerp in de opleiding, nog steeds niet. Vrouwen zijn sowieso lang uitgesloten geweest van de medische wetenschap. Waarom? Vanwege onze hormonale cyclus, die onbetrouwbare testresultaten geeft. Diezelfde cyclus die zo allesbepalend is in het vrouwenlijf.
Vrouwen lopen op tegen huisartsen die zelf ook nog denken dat je borstkanker krijgt van hormoonsuppletie, die vinden dat de overgang iets is dat erbij hoort, die denken dat als je nog menstrueert je dus nog niet in de overgang kunt zijn (die begint 6-10 jaar voor de laatste menstruatie). Of ze schrijven Femoston voor, want daarmee zijn ze beter bekend. Maar in Femoston zit nou net het progestageen dat wèl een iets verhoogde kans op borstkanker geeft en doordat het een pil is die je slikt, wordt het oestrogeen dat erin zit verwerkt door de lever, en geeft daarmee de iets verhoogde kans op klontering, trombose. En dat terwijl je oestrogeen prima via de huid kunt geven, transdermaal, geven waarmee het direct in de bloedbaan komt, volkomen veilig is en daarbij dus alle gezondheidsvoordelen geeft voor brein, botten en bloedvaten. En als je dat weet, wil je nog maar één ding: je hormonen terug.

 

Teken de petitie
Om huisartsen bewust te maken van de noodzaak van hormonen, ben ik de petitie ‘Wij willen onze hormonen terug!’ gestart. Teken hem ook! https://chng.it/4Y2ZpHLR5N

Beluister aflevering 2 over bio-identieke hormoonsuppletie
https://open.spotify.com/episode/4pdXjqQvLuo4Y449BLmuBS?si=3d11365d3bbd4bae

Extra achtergrond:
Gynaecoloog en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Menopauze Herman Depypere over het belang van hormoonsuppletie: https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/veel-artsen-durven-geen-hormoontherapie-voor-te-schrijven-onzin?fbclid=IwAR1n79Dtpfob7jJ53VAFmBt60VHkWaTa5c0DCvq7s_BSg3oDxm8EB5EpsEU

 

Steun de podcast:

Deze podcast is geheel met eigen middelen gemaakt (geen dus) en vanuit pure innerlijke noodzaak. Steunen mag, heel graag zelfs! Want ik ga graag nog even door met de podcast, omdat die zoveel vrouwen bereikt. Via de button kun je doneren! Dank!! Namens alle vrouwen.

 

Mijn gekozen waardering € -